Επικοινωνια

Ξενίας 18, 11528 - Αθήνα (πλατεία Μαβίλη)

"Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου" -Ιπποκράτης

Map Icon

  • Φυσική Ιατρική
  • matinachr@gmail.com

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

13 Ιουνίου, 2014

Της Μαρίας Παπαδοδημητράκη

Η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας μέσα στην κοινωνία, αλλά και το σώμα μας.

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είσαστε συνεχώς αγχωμένοι, έχετε ένα μόνιμο πιάσιμο στους ώμους ή ευερέθιστο έντερο, η αιτία του προβλήματος μπορεί να μην είναι παθολογική. Ιδιαίτερα στις μέρες μας δεν είναι λίγες οι φορές που υπεύθυνο για τις καταστάσεις αυτές είναι το στρες που καθημερινά δέχεται ο οργανισμός μας και τα έντονα συναισθήματα που δε μπορούμε να ελέγξουμε ή να εκφράσουμε.

Πότε μας επηρεάζει το στρες

Όταν είμαστε υγιείς και το στρες που δέχεται ο οργανισμός μας είναι μικρής διάρκειας, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η υγεία μας. Όταν όμως δεχόμαστε έντονες πιέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο κίνδυνος για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία μεγαλώνει.  Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή υπερένταση, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περιορίζεται. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση χειροτερεύει και μπορεί να εξελιχθεί σε άγχος, κατάθλιψη, αλλά και να οδηγήσει στην εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων όπως κόπωση, πεπτικά προβλήματα και πονοκεφάλους. Ωστόσο, το στρες δεν επηρεάζει μόνο το όργανο που το δέχεται αλλά και άλλα μέρη του σώματος και άνθρωποι που βιώνουν έντονο στρες παραπονιούνται συχνά για πόνους στο επάνω μέρος της πλάτης, στους ώμους, στο λαιμό.

Πότε βοηθάει ο βελονισμός

Ο βελονισμός δεν καλύπτει όλες τις ψυχολογικές παθήσεις. Έτσι, αν και γίνεται βελονισμός σε ασθενείς με ψυχώσεις, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημά τους. Εφαρμόζεται για να τους ηρεμεί και όχι σαν θεραπεία, γι’ αυτό και ο ασθενής δεν σταματάει τη φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα σημαντική μπορεί να αποδειχτεί η συμβολή του σε περιπτώσεις νευρώσεων, δηλαδή σε πιο ελαφριές παθήσεις, που είναι πιο συχνές στον πληθυσμό.

  • Για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μια μορφή μελαγχολίας, η οποία όμως δεν οφείλεται σε κάποια διαταραχή του εγκέφαλου, αλλά μελαγχολία σαν και αυτή που μας προκαλεί η αλλαγή του καιρού ή τα διάφορα καθημερινά προβλήματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνεται και με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως?.
  • Επίσης βοηθάει σε περιπτώσεις άγχους. Αν και μέχρι ένα επίπεδο το άγχος είναι μηχανισμός άμυνας και όχι παθολογική εκδήλωση, όταν γίνεται έντονο ή χρόνιο (πχ προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά) μπορεί να αναστείλει την ψυχική μας ισορροπία και να δημιουργήσει και σωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Έτσι κάποιος που δέχεται έντονη πίεση και είναι από το χαρακτήρα του αγχώδης, έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια ψυχική παθολογική κατάσταση, αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο, υπεριδρωσία, ταχυπαλμία.
  • Όπως και το άγχος, οι κρίσεις πανικού σε κανονικές συνθήκες, είναι μηχανισμός που μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιδράσουμε σε κάποια κατάσταση, παρακάμπτοντας τη λογική διαδικασία των αντανακλαστικών. Όταν όμως ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, ο εγκέφαλος δε μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματική κατάσταση πανικού από το φόβο και έτσι έχουμε ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών σε λάθος στιγμή ή χωρίς πραγματική αφορμή.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού στο σώμα μας κυκλοφορεί ζωτική ενέργεια, το γιν και το γιανγκ, που σε κανονικές συνθήκες βρίσκεται σε ισορροπία και ρέει ομαλά. Όταν η ενέργεια αυτή μπλοκάρεται, πχ από το στρες, δημιουργούνται προβλήματα όπως η σύσπαση των μυών που προκαλεί πόνο. Εδώ μπαίνει ο βελονισμός, που ξεμπλοκάρει τα προβληματικά σημεία, επιτρέπει την ομαλή ροή της ενέργειας και αντιμετωπίζει όχι μόνο τα συμπτώματα που προκαλεί αλλά και την ίδια την αιτία. Με όρους δυτικής ιατρικής, ο βελονισμός ανακουφίζει ελευθερώνοντας στον εγκέφαλο ενδορφίνες και άλλους νευροδιαβιβαστές, που δρουν ως φυσικό παυσίπονο, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνει την πίεση και χαλαρώνει τους μύες. Προσφέρει λοιπόν χαλάρωση αλλά και ενέργεια, επαναφέροντας στον οργανισμό τις ισορροπίες του.

Τι θα κάνει ο βελονιστής

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο βελονιστής είναι να διαγνώσει το παθολογικό πρόβλημα που σας οδήγησε σε αυτόν, ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν πρόκειται για κάτι που χρίζει άμεσης ιατρικής φροντίδας ή κάποια άλλη θεραπεία. Έπειτα θα διαγνώσει που βρίσκεται η έλλειψη ενεργειακής ισορροπίας και το ψυχικό πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί και τέλος θα σας συστήσει τη θεραπεία που δεν θα περιορίζεται μόνο στο σώμα ή στον ψυχισμό, αλλά θα αφορά τον άνθρωπο ως ολότητα, δηλαδή το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και τα συναισθήματά του. Σκοπός του είναι να επαναφέρει την ισορροπία που έχει διαταραχτεί.

Στην περίπτωση των ψυχολογικών παθήσεων, οι μεσημβρινοί που αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται είναι της καρδιάς και του περικαρδίου, αλλά και κάποια βοηθητικά σημεία, όπως αυτό ανάμεσα στα μάτια. Πάντως, τα βελονιστικά σημεία που θα επιλέξει ο ειδικός εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τη συμπτωματολογία που παρουσιάζει ο ασθενής, έτσι για παράδειγμα αν έχετε προβλήματα στο στομάχι θα επιλέξει εκτός των άλλων και το μεσημβρινό του στομαχιού.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τον κάθε ασθενή, την αντίδρασή του, την ένταση του προβλήματος και τη συμπτωματολογία του. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 10-15 συνεδρίες και η συχνότητά τους μπορεί να ποικίλει. Έτσι, μπορεί κάποιος να χρειάζεται αρχικά να επισκέπτεται τον ειδικό μέρα παρά μέρα και κάποιος άλλος να καλύπτεται με 2 φορές την εβδομάδα.

Δημοσιεύτηκε στο Vita Αυγούστου 2008.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον Ιωάννη Λιάπη, νευρολόγο, ψυχίατρο, βελονιστή.

(Οι πληροφορίες για το άρθρο δόθηκαν από τον Δρ. Ιωάννη Λίαπη).

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
error: Content is protected !!