Επικοινωνια

Ξενίας 18, 11528 - Αθήνα (πλατεία Μαβίλη)

"Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου" -Ιπποκράτης

Map Icon

  • Φυσική Ιατρική
  • matinachr@gmail.com

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στη ζωή μας ή μας έχουν επιβληθεί, επηρεάζουν, χωρίς φυσικά να το αντιλαμβάνεστε, σημαντικά τη γονιμότητα σας.

Ποιες “αλόγιστες” συνήθειες επηρεάζουν τη γονιμότητα

  1. Το κάπνισμα. Λόγω της πρόκλησης κακής κυκλοφορίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, παράλληλα με τη δράση των τοξικών ουσιών και ελευθέρων ριζών που παράγονται από τον καπνό, βλάπτεται η σπερματογένεση (η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων) και η ωογένεση.
  2. Το αλκοόλ μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.
  3. Τα αναβολικά φάρμακα, ορισμένα συντηρητικά τροφών, τα ναρκωτικά (μαριχουάνα κ.ά.) επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, όπως και ορισμένα φάρμακα, όπως τα κυτταροστατικά, τα ανοσοκατασιαλτικά, τα αντιβιοτικά, τα αντί-υπερτασικά και τα ψυχοφάρμακα.
  4. Οι ραδιενεργείς (ακτίνες Χ και Γ) κυρίως ακτινοβολίες διαπιστώθηκε πως επιδρούν αρνητικά επίδραση στη γονιμότητα σε άνδρες που κουβαλούν το κινητό τους τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού τους.

Τα τεστ υπογονιμότητας καθορίζονται από τον θεράποντα γιατρό και σχετίζονται με τα πιθανά προβλήματα που πρέπει να διαγνωσθούν για να αξιολογηθούν τυχόν λανθάνουσες παθήσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παραπάνω από μία αιτίες υπογονιμότητας και ότι δεν θα έπρεπε να υποθέτει κάποιος ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκε μια διαταραχή, δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Σε περίπτωση προβλήματος, μετά τη λήψη του ιστορικού, ελέγχεται το σπέρμα του άνδρα ως πιο εύκολο να ελεγχθεί, για να ακολουθήσει μια σειρά εξετάσεων που συστήνονται από τους θεράποντες γιατρούς, όπως για παράδειγμα το σπερμοδιάγραμμα, η βιοχημική ανάλυση σπέρματος, η καλλιέργεια σπέρματος και η μοριακή διερεύνηση παρουσίας ιών στο σπέρμα.

Για τη γυναίκα οι εξετάσεις είναι πολύ περισσότερες, όπως υστεροσαλπιγγογραφία, καλλιέργεια κολπικού υγρού, εργαστηριακές αναλύσεις αίματος και ορμονών, τραχηλικής βλέννης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση κ.ά.

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
error: Content is protected !!